2014. február 11., kedd

Dr. Jesus

Minap rádiót hallgatva, egy orvos beszélt a kezeletlen (testi) fájdalom következményeiről. A doki bácsi, számos példával alátámasztva, azt vázolta hogy testünk különböző részein  fellépő erős, sűrű, látszólag ok nélküli fájdalom komoly belsőszervi megbetegedésnek lehet nyilvánvaló jele, ami kezeletlenül súlyos betegségekhez, sokszor pedig halálhoz vezethet. Így hozta fel például: 
- a lábszár fájdalmakat, amely lehet a mélyvénás trombózis jele, következménye pedig az amputáció vagy tüdőembólia;
- az alhasi fájdalmakat, mely lehet vakbélgyulladás, következménye pedig a vérmérgezés;
- a mellkasi fájdalmakat, mely lehet szívbetegség, következménye pedig szívinfarktus.
A felsorolt példáknak legszörnyűbb következménye a halál. De most nem azért soroltam fel ezeket hogy megrémítsem a kedves olvasót, hanem keresztyén megközelítésben eszembe jutottak a kezeletlen lelki fájdalmak, betegségek és következményeik. Most lássunk pár lelki fájdalmat okozó tényezőt: irigység, irigykedés, gyűlölet, féltékenység, veszteség, gyász, félelem, fóbiák, magány, erős szenvedély, bűnök terhe.
      Többet fel sem sorolok, nem azért mert nem volna több, hanem példának ennyi is elég. "A lelki fájdalom nagyobb eséllyel állandósul és okoz bajt, ha elfojtjuk, nem hagyjuk gyógyulni, nem beszéljük, nem sírjuk ki... A feldolgozatlan múltbéli sérelmek is képesek megbetegíteni az embert.” –mondja egy világi szakértő.
       A fent említett testi, lelki fájdalmak, a soha nem várt balesetekkel együtt képesek az életünket megnyomorítani, sőt kioltani is. De mindezek csak a mérleg egyik részét képezik, azokat amiktől elveszíthetjük életünket. De nekünk, keresztyéneknek, Jézus követőinek mérlegén van egy másik serpenyő is, amiben a minket megtartó Kegyelem, Szeretet és Békesség van, és ami által megtartatik életünk. Azért kell, hogy Reá bízzuk fajdalmainkat, mert egyedül Nála van gyógyító erő.
      Az orvos, aki mind testi, mind lelki betegségeinkből megszabadít: Jézus, modernkori nevén akár „dr. Jesus”.

   Venter Miklós, főgondnok
Aradi Református Egyházmegye