2010. december 28., kedd

Százak fogadták az úszó betlehemet

Úszó betlehemmel kedveskedett egy lelkes gyulai csoport Nagyzerind lakóinak.
A karácsonyi ajándék csütörtök délelőtt indult útnak a Szanazug gyulai oldaláról, és a Fekete-Körösön több település érintésével a délutáni órákban érkezett meg Zerindre, ahol több százan várták. Az úszó betlehemet elkísérték az ötletgazda Alt Norbert gyulai alpolgármester, a szervező Zerge Ifjúsági és Túraegyesület, valamint a betlehemet készítő József Dezső Alkotókör képviselői. Simándi Sándor zeréndi polgármester beszámolt arról, hogy milyen volt a fogadtatás.
„Nagyon nagy sikere volt, nem is gondoltam, hogy ekkora visszhangja lesz az érkezés hírének. Feketegyarmaton százötvenen-kétszázan várták, Zerinden is vagy háromszázan. Volt, aki végignézte a partraszállást, a kipakolást, majd kézben szállítottuk a betlehemet kétszáz méterre, a községközpontban felállított pódiumra.” A polgármester szerint az ünnepek alatt látható lesz a betlehem, majd január 2. után lebontják, elraktározzák, és jövő karácsonykor újból közszemlére teszik. Hogy mivel viszonozzák a gyulaiak adományát, arról annyit mondott Simándi, hogy talán húsvétkor szerveznek egy visszautat a Fekete-Körösön, de bővebbet még nem kívánt mondani a még csak csírájában lévő tervről.
Az ideiglenes határnyitás után, motorcsónak vontatásával célba juttatott úszó betlehem megérkezésekor beszédet mondott az ötletgazda Alt Norbert és Sós Imre, a túraegyesület elnöke, aki immár egy évtizede szervezi meg az Élővíz-csatorna Emléktúrát a Fehér-Körösön, és aki szerint a vizek településeket, országokat és kultúrákat is összekötnek, és a mostani akcióval ezt is akarták jelképezni.

Forrás: Pataky Lehel Zsolt - Nyugati Jelen